Sahramileipä on kullankeltainen ja upean makuinen leipä, sellainen luksusleipä suorastaan! Ravintola Sandron innoittama sahramileipä on entistä ihanampaa juureen leivottuna.
SAHRAMILEIPÄ JUUREEN
1 leipä
24 tuntia ennen leipomista:
- 10 g emojuurta
- 25 g haaleaa vettä
- 25 g vehnäjauhoja
Sekoita ja jätä huoneenlämpöön kypsymään 12 tunniksi.
4-10 tuntia ennen leipomista:
- 60 g juurta
- 100 g haaleaa vettä
- 100 g vehnäjauhoja
Sekoita ja jätä huoneenlämpöön kypsymään yön tai päivän yli.
Leivottaessa:
- 200 g juurta (laita loput emojuureksi jääkaappiin)
- 300 g vettä
- 0,5 g sahramia
- 400 g vehnäjauhoja
- 100 g spelttijauhoja
- 10 g siirappia
- 10 g suolaa
- 15 g oliiviöljyä
- riisi- tai vehnäjauhoja liinan jauhottamiseen
- seesaminsiemeniä
Valmistus:
- Sekoita juuri, vesi, sahrami, vehnäjauhot, spelttijauhot ja siirappi. Anna taikinan tekeytyä 30-60 minuuttia.
- Lisää suola ja taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Laita puhtaan kulhon pohjalle öljy ja siirrä taikina sinne. Anna taikinan kohota kolmen tunnin ajan. Taittele 20-30 minuutin välein mahdollisimman useasti.
- Esimuotoile leipä jauhottomalla pöydällä kiertämällä taikinaa oman akselinsa ympäri. Taikinan pinta kiristyy ja taikinasta muodostuu pulleareunainen pallo. Jätä pöydälle lepäämään puoleksi tunniksi.
- Ota esiin kohotuskori tai siivilä, laita liina sen päälle ja jauhota riisijauhoilla siivilän läpi.
- Muotoile leipä taittelemalla ja pyörittele pintapuoli lopuksi seesaminsiemenissä. Laita koriin ja kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Siirrä leipä korista leivinpaperille ja viillä se haluamallasi tavalla. Laita leipä kuumaan uuniin, heitä pohjalle löylyt tai laita uunin pohjalle kulho, jossa on kiehuvaa vettä. Laske lämpö heti 200 asteeseen. Paista noin 50 minuuttia tai kunnes kypsä.
- Anna jäähtyä tunnin verran ennen leikkaamista.
reseptitsuolaiset leivonnaiset
hapanjuurileipäsahrami