Siemen-jyväleipä hapanjuureen on rennon rouhea leipä, jossa on paljon erilaisia sattumia.
Reseptissä mainitut suurimot voi hyvin vaihtaa toisiin, samoin kuin hiutaleet ja siemenetkin. Määrä tuntuu suurelta, mutta usko pois, se on just hyvä!
Muistathan, että juurileipiä ei kannata säilyttää pussissa. Leipä kannattaa säilyttää asettamalle se leikkuulaudalle “seisomaan” leikkuupinta alaspäin. Hapanjuureen leivotut leivät pysyvät näin hyvänä parikin päivää ja maku vain syvenee ajan mittaan.
SIEMEN-JYVÄLEIPÄ HAPANJUUREEN
Ainekset:
Siemen-jyväsekoitus:
- 40 g spelttisuurimoita & rikottuja ohrasuurimoita
- 3 rkl kaurahiutaleita
- 2 rkl punaista kvinoaa
- 2 rkl pellavansiemeniä
- 2 rkl auringonkukansiemeniä
- 155 g kuumaa vettä (n. 65 asteista)
Leipä:
- 50 g aktiivista hapanjuurta
- 300 g haaleaa vettä
- 50 g agavesiirappia
- 400 g vehnäjauhoja
- 100 g grahamajauhoja
- 10 g suolaa
Valmistus:
- Mittaa siemen-jyväsekoituksen ainekset kulhoon ja jätä turpoamaan puoleksi tunniksi.
- Sekoita taikina juuresta, vedestä, siirapista, vehnäjauhoista ja grahamjauhoista. Anna taikinan levätä puoli tuntia. Ripottele suola taikinan pinnalle ja sekoita se taikinan joukkoon kosteilla sormilla tökkien. Kaada siemensekoitus taikinan päälle ja taittele leipä ensimmäisen kerran. Jätä kohoamaan.
- Taittele leipää muutaman kerran noin 30-45 minuutin välein. Siemensekoitus sekoittuu samalla taikinan joukkoon. Anna taikinan kohota yhteensä noin 4-6 tuntia.
- Tee leivälle esimuotoilu ja anna levätä leivintasolla 15 minuuttia. Valmistele sillä välin kohotuskori tai -siivilä: asettele sen päälle puhdas keittiöliina ja siivilöi päälle (riisi)jauhoja.
- Muotoile leipä ja asettele kohotuskoriin. Peitä liinalla ja siirrä jääkaappiin yön yli (vähintään kahdeksaksi tunniksi).
- Kun paistat leivän, laita pelti uunin ja uuni kuumenemaan 240 asteeseen. Kumoa leipä leivinpaperille ja tee leipään viillot. Siirrä leipä kuumalle pellille, laske lämpötila 230 asteeseen ja paista noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä vähintään tunnin verran.
Jos et ole vielä kokenut hapanjuurileipuri, kannattaa asiaan perehtyä esimerkiksi Leipävallankumous-kirjan tai Youtubesta löytyvien tutoriaalien avulla. Kasviskapinan hapanjuurireseptit on kirjoitettu niin, että niiden ymmärtämiseksi pitää olla jo jonkunlainen aavistus hapanjuurileivonnasta.