Runebergin tortut ovat alkuvuoden klassikkoleivonnaisia. Herkulliset kansallisrunoilijamme mukaan nimetyt tortut onnistuvat erinomaisesti täysin kasvipohjaisesti.
RUNEBERGIN TORTUT
Ainekset:
- 1 ½ dl rypsiöljyä
- 1 ½ dl sokeria
- 1 ½ dl maustamatonta soijajogurttia
- ½ tl karvasmanteliaromia
- 1/4 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ dl piparkakkuja muruna/jauheena
- ½ dl mantelirouhetta
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 ½ tl kardemummaa
- (tarvittaessa vuokien jauhotukseen margariinia ja manteli- tai korppujauhoja)
Kostutus:
- 3/4 dl vettä
- 2 rkl mantelilikööriä tai rommia (tai muutama tippa karvasmanteliaromia)
- 1 rkl sokeria
Koristelu:
- vadelmahilloa
- 1 dl tomusokeria
- ½-1 rkl vettä
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sekoita rypsiöljy, sokeri, soijajogurtti, karvasmanteliaromi ja suola keskenään.
- Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, piparkakkumuru, mantelirouhe, leivinjauhe ja kardemumma.
- Sekoita kosteat aineet kuiviin nopeasti käännellen. Älä sekoita enempää kuin tarvitsee, mutta kuitenkin niin, että kaikki ainekset ovat huolellisesti sekaisin.
- Tarvittaessa jauhota torttuvuoat vegaanisella margariinilla ja manteli- tai korppujauhoilla. Myös pienet kahvikupit sopivat hyvin torttumuoteiksi. Jos käytät silikonisia vuokia tai paperisia muffinivuokia, voit skipata tämän kohdan.
- Jaa taikina vuokiin.
- Paista torttuja niiden koosta riippuen noin 20-30 minuuttia. Voit testata kypsyyttä tökkäämällä hammastikun tortun keskelle. Tortut ovat kypsiä, jos tikkuun ei tartu taikinaa.
- Anna torttujen jäähtyä hetken aikaa.
- Sekoita kostutusainekset keskenään ja kostuta tortut lusikan tai sudin avulla. Jos et pidä kovin kosteista tortuista, niin voit käyttää kostuketta ohjeessa neuvottua määrää vähemmän.
- Koristele kunnolla jäähtyneet tortut. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että saat notkean massan. Laita torttujen keskelle nokare vadelmahilloa. Lusikoi tai pursota tomusokerikuorrutusta hillon ympärille.
Vinkit!
Soijattomat tortut onnistuvat vaihtamalla soijajogurtti samaan määrään omenasosetta.
Gluteenittomat tortut valmistuvat vaihtamalla vehnäjauho vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen ja käyttämällä gluteenittomia piparkakkuja.
reseptitmakeat leivonnaiset
leivontamanteli