Porkkanalaatikkosämpylät kätkevät sisäänsä joulusta yli jääneet porkkanalaatikot. Herkulliset ja pehmoiset sämpylät on helppo tehdä. Voit hyvin leipoa sämpylät myös muista joululaatikoista.
PORKKANALAATIKKOSÄMPYLÄT
Ainekset:
- n. 3 dl porkkanalaatikkoa
- 3 dl kuumaa vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 4 dl sämpyläjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)
- n. 7 dl vehnäjauhoja
- ½ dl rypsiöljyä
Valmistus:
- Mittaa porkkanalaatikko yleiskoneen kulhoon. Lisää kuuma vesi.
- Sekoita kuivahiiva ja suola sämpyläjauhoihin ja lisää porkkanalaatikko-vesiseokseen. Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä koneen käydessä hiljaisella teholla. Sekoita rypsiöljy taikinan joukkoon siinä vaiheessa, kun vehnäjauhoista on noin neljäsosa jäljellä.
- Lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikina on vielä löysähköä, jolloin sämpylöistä tulee kuohkeita ja pehmoisia.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
- Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi muotoisia sämpylöitä leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
- Laitaa uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia.
reseptitsuolaiset leivonnaiset
hävikkijoululeivonta