Pasta alla norma on Sisiliasta lähtöisin oleva munakoisopasta. Klassikkoruoassa maistuu munakoison lisäksi tomaatti ja basilika. Kasviskapinan versiossa lisämakua tuovat rapeaksi paistetut kaprikset.
PASTA ALLA NORMA (MUNAKOISOPASTA)
Ainekset:
- 1-2 munakoisoa (n. 500 g)
- suolaa
- öljyä
- 350 g pastaa
- 1 punasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1/2 tl chilirouhetta tai -hiutaleita
- 3 rkl tomaattipyreetä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
- ½-1 ruukku tuoretta basilikaa
- vegeparmesaania tai ravintohiivahiutaleita
Rapeaksi paistetut kaprikset:
- 1 prk pieniä kapriksia (35 g)
- 2 rkl öljyä
Valmistus:
- Leikkaa munakoiso pituussuunnassa neljään osaan ja sitten ohuiksi siivuiksi. Laita palat siivilään, hiero joukkoon noin 2 tl suolaa ja jätä noin vartiksi. Huuhtele ja puristele sitten kuivaksi.
- Kuumenna reilu loraus öljyä pannulla ja paista munakoisoja pitkään ja hartaasti, kunnes ne ovat ihanan pehmoisia ja ruskistuneita. Siirrä sivuun odottamaan.
- Keitä pasta al denteksi reilusti suolalla maustetussa vedessä. Säästä pari desiä keitinvettä. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, mikäli kastike ei ole vielä valmista samaan aikaan pastan kanssa.
- Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistokasarissa tai isossa paistinpannussa. Kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, oregano ja chilirouhe sekä ½ tl suolaa, kuullota hetki. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja valkoviini.
- Lisää tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki noin kahdella desillä vettä ja lisää sekin pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 10 minuuttia. Voit antaa kastikkeen muhia pidempäänkin, mitä pidempään, sitä parempi siitä tulee. Tarkkaile pidempään muhiteltaessa nesteen määrää, sitä voi lisäillä tarpeen mukaan vähän kerrallaan.
- Valmista rapeaksi paistetut kaprikset. Valuta kaprikset. Kuumenna öljy pannulla ja paista kaprikset rapeiksi. Siirrä kaprikset hetkeksi talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy valuu pois
- Sekoita kastikkeen joukkoon paistetut munakoisot sekä runsaasti hienonnettua tuoretta basilikaa (käytä myös varret).
- Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja anna kuumentua. Lisää keitinvettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva. Tarkista maku.
- Tarjoile pasta alla norma rapeaksi paistettujen kapristen ja vegeparmesaanin tai ravintohiivahiutaleiden kanssa.
Vinkit!
Käytä tarvittaessa gluteenitonta pastaa.
reseptitpasta
basilikakaprismunakoisopunasipulivalkosipuli