Mummon omenapiirakka on amerikkalaistyylinen leivonnainen, jonka täytteenä on runsaasti omenaa. Helppoon pohjataikinaan oman twistinsä antaa ripaus kardemummaa. Tarjoile omppupiiras esimerkiksi sitruunaisen tuorejuuston kanssa.
MUMMON OMENAPIIRAKKA
Taikina:
- 6 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl kardemummaa
- 225 g kasvipohjaista voita tai leivontamargariinia
- n. 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
- 650 g omenaa ohuehkoina siivuina (n. 1 kg kokonaisia kotimaisia omenoita)
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 dl sokeria
- 3/4 dl fariinisokeria
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl inkivääriä
- 1/4 tl muskottia
- 1-2 rkl kasvipohjaista voita tai margariinia
Valmistus:
- Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kulhoon kylmä voi kuutioina ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes saat taikinaan sopivan koostumuksen. Kääräise taikina kelmuun ja laita tunniksi jääkaappiin.
- Tee täyte. Leikkaa omenoista siemenkota pois ja leikkaa omenat siivuiksi. Sekoita joukkoon sitruunan mehu, sokerit, vehnäjauhot ja mausteet.
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Laita leivinpaperi (irtopohjaisen) kakkuvuoan pohjalle. Ota taikinasta reilu puolet ja kauli se jauhojen avulla pyöreähköksi levyksi. Siirrä taikinalevy kaulimella avulla vuokaan ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Reunoista saa tulla melko korkeat, sillä täytettä on paljon.
- Kippaa omenatäyte vuokaan. Lisää hieman voita nokareita täytteen pinnalle. Kauli loput taikinasta levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Asettele suikaleet koripunokseksi piiraan päälle. Halutessasi voit laittaa taikinan myös kokonaisena piiraan päälle, tee siihen silloin muutamia viiltoja veitsellä, jotta kuuma höyry pääsee paistettaessa pois.
- Paista piirakkaa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua. Tarjoile esimerkiksi kasvipohjaisen sitruuna-tuorejuuston (Mö), vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
reseptitmakeat leivonnaiset
leivontaomenasitruuna