Makaronilaatikko on varmasti yksi suomalaisten ja erityisesti suomalaislasten lempiruuista! Tällä reseptillä teet vegaanisen huippuherkullisen makaronilaatikon.
Vegaaniseen makaronilaatikkoon ei tietenkään tule munia, mutta ilman niitä rakenne ei ole monien mielestä oikea. Paitsi, kun vaihtaa munat soijajogurttiin, joka hyydyttää makaronilaatikkoa juuri sopivasti.
Voit käyttää tähän makaronilaatikkoon maustamatonta kaurakermaa tai jotain valmiiksi maustettua, valikoimaa löytyy nykyään vaikka kuinka. Juuston makuinen kaurakerma sopii loistavasti, jos haluaa laatikkoon mac&cheesemäistä twistiä.
MAKARONILAATIKKO
Ainekset:
- 400 g makaronia
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- ½ dl + 1/4 dl öljyä
- 2 dl soijarouhetta
- 1 dl vettä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl savupaprikajauhetta
- ½ tl maustepippuria
- 5 dl kaurakermaa (esim. juuston makuinen tai maustamaton)
- 2 dl soijajogurttia (maustamatonta ja makeuttamatonta)
- suolaa ja mustapippuria
- 1 dl korppujauhoja
Valmistus:
- Keitä makaronit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna ½ dl öljyä pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti, kunnes muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja paista hetki.
- Lisää pannulle sitten soijarouhe ja paista muutama minuutti. Sekoita joukkoon vesi ja anna imeytyä. Mausta soijakastikkeella, savupaprikajauheella ja maustepippurilla.
- Sekoita makaronit ja soijarouheseos uunivuosaa keskenään. Sekoita kaurakerma ja soijajogurtti keskenään, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada seos tasaisesti uunivuokaan.
- Ripottele pinnalle korppujauhot ja valuta viimeiseksi noin 1/4 dl öljyä.
- Paista 200 asteessa puoli tuntia.
- Tarjoile ketsupin ja herkkukurkkujen kanssa.
Vinkit!
Gluteeniton versio valmistuu helposti käyttämällä gluteenittomia makaroneja ja korppujauhoja sekä varmistamalla, että kaurakermapurkissa lukee myöskin gluteeniton.