Inkivääritempe kookosspeltin kanssa on aromaattisen mausteinen ruoka. Chilin määrää säätämällä se maistuu myös perheen pienimmille.
Alunperin Indonesiasta kotoisin olevaa tempeä on jonkun aikaa löytynyt suomalaisistakin marketeista. Tempe on fermentoitua luonnollista kakuksi puristettua kasviproteiinia (palkokasveja), jota on valmistettu ja syöty Aasiassa iät ja ajat. Se on maultaan pähkinäinen ja melko mieto, ja se imee makuja itseensä.
Joidenkin suussa tempe maistuu hieman kitkerältä ja halutessaan tuota aromia voi miedontaa höyryttämällä. Tässä reseptissä niin on tehty, mutta hc-tempefanit voivat skipata sen kohdan.
INKIVÄÄRITEMPE & KOOKOSSPELTTI
Ainekset:
Inkivääritempe:
- 250 g tempeä (esim. Jalotofun Härkäpaputempe)
- 2 rkl öljyä
- ½ dl soijakastiketta
- 3 rkl kookossokeria
- 1-3 tl sambal oelekia (tai srirachaa tai muuta chilikastiketta)
- ½ limen mehu
- suolaa ja mustapippuria
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 pulleaa valkosipulinkynttä
- tuoreita yrttejä, esim. sitruunamelissaa tai korianteria
- tarjoiluun limelohkoja ja chilikastiketta
Kookosspeltti:
- 4 dl kookosmaitoa
- 2 dl vettä
- 1 rkl kookossokeria
- suolaa
- 3 dl spelttijyviä
- ½ limen raastettu kuori & mehu
Valmistus:
- Valmista ensin kookosspeltti. Kuumenna kookosmaito, vesi ja kookossokeri kattilassa. Mausta suolalla. Laita spelttijyvät kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kypsiä. Tähän menee aikaa noin 40 minuuttia. Sekoita kookosspeltin joukkoon limen kuori ja mehu ja jätä kannen alle muhimaan noin 5-10 minuutiksi.
- Inkivääritempeä varten siivuta tempe. Kuumenna paistinpannulla reilu loraus vettä kiehuvaksi. Lisää tempesiivut ja peitä kannella. Anna höyrystyä 10 minuutin ajan, tarkkaile, ettei vesi pääse loppumaan. Siirrä tempesiivut pois pannulta ja anna jäähtyä.
- Kuumenna öljy pannulla ja murustele tempe pannulle. Ruskista rapsakaksi. Sekoita soijakastike, kookossokeri, sambal oelek ja limen mehu keskenään. Kaada seos pannulle ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita ne tempen joukkoon ja paista vielä pari minuuttia. Viimeistele inkivääritempe hienonnetulla yrtillä ja tarjoile kookosspeltin, limelohkojen ja chilikastikkeen kanssa.
Vinkit!
Kuvissa on ruoan päällä siivutettua kirsikkatomaattia. Se tuo annokseen kivasti raikkautta.
Gluteeniton versio onnistuu vaihtamalla speltti riisiin. Suhteuta nesteiden määrä ja kypsennysaika paketin ohjeeseen.