Persimon-dukkahsalaatti on upeiden makujen salaatti, jossa erilaiset tekstuurit sekä raikkaus, makeus ja suolaisuus ovat soinnussa keskenään.
Mehevät voissa ja sokerissa (kyllä, luit oikein: voissa ja sokerissa) paistetut persimonpalat yhdistettynä suolaiseen vegefetaan, mausteiseen ja pähkinäiseen dukkahiin sekä kirpsakkaan appelsiinikastikkeeseen kutkuttavat makuhermoja.
PERSIMON-DUKKAHSALAATTI
Ainekset:
- 3 kpl persimoneja
- 25 g vegaanista voita
- 2 rkl kookossokeria
- ripaus suolaa
- n. 150 g salaattisekoitusta
- 100 g vegaanista fetajuustoa
- (tuoretta lehtipersiljaa ja/tai rosmariinia)
Dukkah:
- 2 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä (suolattomia)
- 2 rkl manteleita
- 2 rkl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- 1 tl chilirouhetta
- 2 tl juustokuminaa eli jeeraa jauhettuna
- 2 tl korianteria jauhettuna
Appelsiinikastike:
- ½ dl appelsiinin mehua
- ½ dl sitruunan mehua
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 rkl agavesiirappia
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Valmista ensin dukkah. Paahda kuivalla pannulla kaikkia aineksia, kunnes ne saavat hieman väriä (n. 4 minuuttia). Survo siemenet sileäksi morttelissa tai sauvasekoittimella. Tähän salaattiin et tarvitse koko määrää, joten säilö loput tiiviiseen purkkiin ja käytä myöhemmin.
- Mittaa kaikki appelsiinikastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista sekaisin.
- Pese persimonit ja leikkaa niistä kanta pois. Lohko persimonit kunnon kokoisiksi palasiksi. Kuumenna pannu, anna voin sulaa ja lisää sekaan sokeri. Kun sokeri on sulanut kinuskimaiseksi, paista persimonlohkot niin, että ne saavat hiukan väriä. Ripota päälle ripaus suolaa.
- Kokoa salaattisekoitus tarjoilulautaselle. Pirskottele sekaan vinegrettiä. Aseta päälle persimonit ja murusteltu fetajuusto sekä pähkinät. Ripottele päälle dukkahia (noin desin verran) ja hieman suolaa. Viimeistele halutessasi tuoreella lehtipersiljalla ja/tai rosmariinilla. Tarjoile ja laita pöytään myös loput kastikkeesta, jotta jokainen voi lisätä sitä oman maun mukaan.
reseptitsalaatit
appelsiinilähi-itämantelimausteetpersimonpistaasisalaattisiemenetsitruunavegefetayrtit