Chia-jogurttivanukas on ihana aamiaisherkku. Kaurajogurtista ja chia-siemenistä valmistuu tosi helposti kermainen vanukas, jonka kanssa maistuvat kevään ensimmäisistä raparpereista tehdyt hillo ja granola.
Chia-gurttivanukas on aamupalojen aatelistoa. Kerrostyyliin kootussa aamiaisannoksessa maistuvat chia-gurttivanukkaan lisäksi marjat, vaniljainen raparperihillo, rapsakka granola ja loppusilauksen antaa vispivaahto. Niin hyvää!
Mikäli haluat päästä vielä helpommalla, niin olemassa on oikotie onneen. Käytä kerrosherkun tekemiseen kaupan valmista hilloa ja granolaa. Ihana lopputulos syntyy niinkin. Arkiaamupalasta voi lisäksi jättää vispivaahdot pois niin halutessaan.
CHIA-JOGURTTIVANUKAS RAPARPERILLA
Ainekset:
Chia-jogurttivanukas:
- 2 dl vegaanista turkkilaista jogurttia
- 4 rkl kauramaitoa tai muuta kasvijuomaa
- 3 rkl chia-siemeniä
- 1 tl vaniljauutetta
Vaniljainen raparperihillo:
- 1 l raparperipaloja
- 2 rkl vettä
- 1 dl hillosokeria
- 1 tl vaniljauutetta
Raparperigranola:
- 200 g raparperipaloja
- ½ rkl ruokosokeria
- ½ tl kardemummaa
- 2 dl isoja kaurahiutaleita
- 1 dl siemeniä (esim. kurpitsan- ja seesaminsiemeniä)
- 1 dl mantelirouhetta
- 3 rkl miedon makuista öljyä
- 3 rkl vaahterasiirappia
Lisäksi:
- marjoja, tuoreena tai pakastettuina
- 1 dl vegaanista vispikermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- syötäviä kukkia ja nonparelleja
Valmistus:
- Valmista ensin raparperihillo ja -granola alla olevien ohjeiden mukaan vaikkapa jo edellispäivänä.
- Chia-jogurttivanukas kannattaa valmistaa edellisenä iltana. Sekoita sitä varten kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään. Vanukkaan tulee antaa olla kylmässä vähintään tunti.
- Kokoa aamupalamaljat. Laita lasin tai kulhon pohjalle marjoja. Jos käytät pakastettuja, anna niiden sulaa hetki. Lusikoi marjojen päälle chia-jogurttivanukas ja sen päälle raparperihillo. Lusikoi päälle runsaasti granolaa.
- Vaahdota vispikerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pursota kermavaahto annosten pinnalle ja viimeistele halutessasi syötävillä kukilla ja nonparelleilla.
Raparperihillo:
- Pilko raparperi pieniksi paloiksi ja laita veden kanssa kattilaan. Kuumenna seos ja keitä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan.
- Lisää hillosokeri ja keitä vielä muutama minuutti. Mausta hillo vaniljauutteella. Anna jäähtyä.
Raparperigranola:
- Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen kiertoilmalle.
- Pilko raparperit ja sekoita niiden joukkoon ruokosokeri ja kardemumma. Levitä pellille ja paista 25 minuuttia.
- Raparperien paistuessa sekoita kaurahiutaleet, siemenet ja mantelirouhe keskenään. Sekoita mukaan öljy ja siirappi.
- Levitä kaurahiutaleseos raparperien joukkoon pellille. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen ja paista granolaa yhteensä noin 15 minuuttia. Sekoita paistamisen aikana pari kertaa ja vahdi, ettei se pala.
- Anna jäähtyä.