Siken sämpylät ovat jo klassikko! Nopea- ja helppotekoiset sämpylät eivät suotta ole nousseet koko Suomen suosikeiksi. Hiivalla leivotut sämpylät ovat mahtavan rapeakuorisia ja ruis antaa niille mahtavan maun!
Kun illalla näkee sen pienen vaivan, että sekoittaa taikinan, on aamulla alle tunnissa tuoreet höyryävät sämpylät nenän edessä. Tämä resepti on Sikke Sumarin kehittelemä.
SIKEN SÄMPYLÄT
Ainekset:
- 7 ½ dl vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 1 rkl suolaa
- 2 dl grahamjauhoja
- 1 ½ dl ruisjauhoja
- 8-10 dl vehnäjauhoja
- ½ dl pellavansiemeniä (voi myös jättää pois)
Valmistus:
- Mittaa vesi kulhoon ja liota hiiva veteen. Sekoita joukkoon suola.
- Lisää grahamjauhot, ruisjauhot ja pellavansiemenet, sekoita. Lisää ensin 8 dl vehnäjauhoja ja sekoita taikina. Jos se näyttää vielä liian löysältä, lisää 1-2 dl vehnäjauhoja lisää. Sekoita, kunnes taikinassa ei ole jauhokökkäreitä, mutta älä vaivaa. Taikinasta ei saa tulla liian jäykkää, vaan paksun puuron oloista.
- Peitä kulho leivinliinalla ja nosta jääkaappiin yön yli.
- Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Laita leivinpaperit pelleille.
- Lusikoi taikina sämpylöiksi suoraan pelleille. Noin kaksi reilua lusikallista per sämpylä on yleensä hyvä määrä. Ripsauta sämpylöiden päälle hieman vehnäjauhoja, kaurahiutaleita, leseitä tai siemeniä.
- Paista 35 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkit!
Voit vaihtaa graham- ja ruisjauhot esimerkiksi spelttiin tai täysjyvävehnään ja pellavansiemenet leseisiin.
Rapean kuoren ja mehevien sämpylöiden salaisuus on sopivan löysässä taikinassa, tarpeeksi kuumassa uunissa ja pitkässä paistoajassa. Kun olet tehnyt näitä muutaman kerran, löydät sen sopivan taikinakoostumuksen ja paistoajan.
reseptitsuolaiset leivonnaiset
leivontasämpylät