Nokkosrisotto on kesäruokien aatelistoa. Tämän risoton juju on nokkospyreessä, joka sekoitetaan lopuksi risoton joukkoon. Vegaanisen risoton tekeminen on helppoa ja lopputulos on todella herkullinen.
Nokkosten poimiminen
Muista hansikkaat, jottei villikasvi pääse pistämään. Nokkoset suositellaan ryöppäämään eli keitä niitä vedessä minuutti-pari ennen käyttöä. Älä kerää nokkosia teiden varsilta tai ulkohuussien ja kaatopaikkojen välittömästä läheisyydestä.
NOKKOSRISOTTO
Ainekset:
- 1 l nokkosia
- 1 dl kaurajuomaa
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 l kasvislientä (esim. vettä ja 2 liemikuutiota)
- 2 rkl öljyä
- 3 dl risottoriisiä
- 1 ½ dl valkoviiniä
- nokare vegaanista voita
- suolaa ja mustapippuria
- ½ dl ravintohiivahiutaleita
- tuoretta basilikaa
- vegaanista fetaa
Valmistus:
- Huuhtele nokkoset. Ryöppää nokkoset eli laita ne kiehuvaan veteen minuutiksi tai kahdeksi. Valuta ja anna jäähtyä. Aja soseeksi kaurajuoman kanssa sauvasekoittimella.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
- Kuumenna öljy isossa pannussa tai paistokasarissa. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin viiden minuutin ajan. Lisää valkosipuli, kuullota hetki. Sekoita joukkoon risottoriisi ja kuullota vielä pari minuuttia.
- Lisää valkoviini riisien joukkoon ja anna sen imeytyä riiseihin. Ala sitten lisäämään kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan jatkuvasti sekoitellen. Lisää uusi kauhallinen, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riiseihin. Jatka, kunnes riisi on napakan kypsää. Hyvä risotto ei ole tiukkaa puuroa vaan ennemminkin löysää.
- Sekoita nokkospyree ja nokare voita risoton joukkoon voimakkaasti vatkaten. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää ravintohiivahiutaleet juuri ennen tarjoilua.
- Tarjoile nokkosrisotto basilikan sekä murustellun vegaanisen fetan kanssa.
reseptitpääruoka
nokkonenravintohiivahiutaleetriisirisottosipulivalkosipulivegefetavillivihannekset