Kesäkurpitsakeitto mangoldilla on lempeän mausteinen loppukesän soppa. Se on melko nopea valmistaa ja voit tehdä sitä kerralla vaikka tuplasatsin, sillä keitto vain paranee seuraavana päivänä lämmitettäessä.
KESÄKURPITSAKEITTO
Ainekset:
- 200 g purjoa
- 2 rkl (kookos)öljyä
- 1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- ½ tl jauhettua inkivääriä
- 1 isohko peruna (n. 125 g)
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 kesäkurpitsa (n. 450 g)
- n. 125 g mangoldia (myös lehtikaali passaa)
- 3 dl kasvislientä
- 4 dl kookoskermaa tai -maitoa
- ½ -1 limen mehu
- suolaa & mustapippuria
- lisäksi: chilijauhetta, krutonkeja ja tuoretta basilikaa
Valmistus:
- Huuhtele purjo ja leikkaa palasiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa purjoa muutama minuutti. Lisää juustokumina, kurkuma ja inkivääri ja jatka freesaamista hetki.
- Kuori peruna ja leikkaa paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtaise kesäkurpitsa ja leikkaa paloiksi. Hienonna mangoldi.
- Lisää vihannekset mangoldia lukuunottamatta kattilaan ja paista sekoitellen vielä hetki. Kaada sekaan kasvisliemi ja kookoskerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä noin 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
- Lisää keiton joukkoon mangoldi ja keitä pari minuuttia, jotta sekin pehmenee. Soseuta keitto silkkiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Mausta kesäkurpitsakeitto limen mehulla, suolalla ja mustapippurilla.
- Tarjoile krutonkien ja hienonnetun tuoreen basilikan kanssa. Aikuisten annoksiin voit ripsauttaa myös hieman chilijauhetta, se tuo keittoon ihanaa syvyyttä.
reseptitkeitot
kesäkurpitsalimemangoldiperunapurjososekeittovalkosipuli