Seitankinkku eli vegaaninen joulukinkku löytyy jouluna yhä useammasta ruokapöydästä. Nappaa tästä se ihan paras ja mehevin resepti jouluseitaniin ja maukkaaseen kastikkeeseen.
Seitanista valmistettu kinkku on kasvisjoulun kunkku! Seitankinkku valmistetaan nimensä mukaan seitanista eli vehnägluteenista. Gluteenijauhoja löytyy nykyisin hyvinvarustelluista marketeista ja sen avulla kinkun valmistus on melko näppärää. Ainesosaluettelo on pitkä, mutta hyvän maun salaisuus on lukuisissa mausteissa (ja jos jokin sattuu puuttumaan, ei lopputulos siitä pahemmin kärsi).
Useimpiin seitanresepteihin tulee kikhernejauhoja, mutta tästä versiosta ne uupuvat. Sen sijaan paistimassaan laitetaan säilykemaissia, mikä lieneekin yllättävää kyllä tämän kinkun mehevyyden salaisuus. Toinen mehevyyden takaava tekijä on se, että kinkku kypsennetään maukkaassa liemessä. Lopuksi liemestä keitetään kastike, joka tarjoillaan seitankinkun kanssa.
SEITANKINKKU JOULUPÖYTÄÄN
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 2 dl säilykemaissia
- 3/4 dl soijakastiketta
- 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
- 2 rkl tahinia
- 1 ½ rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl kookossokeria
- 1 rkl kokojyvä-dijonsinappia
- 2 tl nestesavua
- 1 tl savustettua paprikajauhetta
- 1 tl kanelia jauheena
- 1 tl inkivääriä jauheena
- 1 tl maustepippuria jauheena
- 1 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- ½ tl neilikkaa jauheena
- 1/4 tl valkopippuria jauheena
- 7 dl gluteenijauhoja
Liemi:
- 6 dl vettä
- 1/4 dl soijakastiketta
- 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl kookossokeria
- 5 maustepippuria
- 2 tähtianista
- 1 kanelitanko
- 1 tl suolaa
Kuorrutus:
- sinappia
- korppujauhoja
- kokonaisia neilikoita
Kastike:
- 3 dl seitankinkun paistolientä
- 1 dl kaurafraichea
- 1 rkl maizenaa + 1 rkl vettä
Valmistus:
- Valmista ensin seitankinkku. Mittaa tehosekoittimeen kaikki seitankinkun ainekset paitsi gluteenijauho. Surruttele sekaisin.
- Siirrä seos kulhoon ja sekoita gluteenijauhot joukkoon. Vaivaa taikinaa käsin noin 5 minuuttia, kunnes siitä tulee kimmoisaa.
- Muotoile taikina kinkun malliseksi ja asettele korkeareunaiseen uunivuokaan tai valurautapataan. Anna levätä 15 minuuttia.
- Keitä liemi. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
- Kaada kuuma liemi vuokaan ja lisää sen verran vettä, että seitankinkku peittyy lähes kokonaan.
- Paista seitankinkkua 160 asteisessa 1 ½ tuntia, sivele lientä välillä päälle. Käännä kinkku ympäri ja paista vielä 30 minuuttia.
- Anna seitankinkun jäähtyä liemessään. Nosta se sitten pois vuuasta ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.
- Seuraavana päivänä nosta seitankinkku leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele sinapilla ja ripottele pintaan korppujauhoja. Tee veitsellä varovasti pintaan ristikko ja koristele neilikoilla.
- Paista kuorrutettua kinkkua 250 asteessa 10 minuuttia. Tarjoile kastikkeen kanssa.
Kastike:
- Mittaa paistolientä sopiva määrä kattilaan ja keitä, kunnes noin puolet on jäljellä.
- Sekoita joukkoon kaurafraiche. Sekoita maizena ja kylmä vesi keskenään ja suurusta kastike sillä.
- Tarkista maku.
- Huomioi, että tällä reseptillä kastiketta tulee noin 4:lle hengelle. Seitankinkusta kuitenkin riittää ainakin tuplamäärälle.