Nokkoskeitto on alkukesän ihanimpia ruokia! Tämä resepti on tehty perinteisen purjo-perunasosekeiton pohjalle ja nokkonen antaa sille ihanan värin ja rutkasti makuja ja ravinteikkuutta. Tarjoile nokkoskeitto vaihteeksi suolaisen granolan kanssa!
Nokkoskeittoon nokkoset voi heittää suoraan ilman ryöppäystä, mutta mahdolliset pikkuötökät ja pöly kannattaa huuhtaista pois ennen käyttöä.
NOKKOSKEITTO & SUOLAINEN GRANOLA
Ainekset:
- 1 purjo
- 4 valkosipulinkynttä
- 500 g perunoita, jauhoisia
- 2 rkl vegaanista voita tai öljyä
- 1 l kasvislientä (esim. vettä ja 2 liemikuutiota)
- 100 g tuoreita nokkosia
- 2 dl kaurakermaa
- ½-1 sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
- ruohosipulia tai kesäsipulin varsia
Suolainen granola:
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ dl aquafabaa eli kikhernepurkin lientä
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1 appelsiinin kuori
- ½ appelsiinin mehu
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 3 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia tarvittaessa)
- 2 dl pähkinöitä ja siemeniä (esim. hasselpähkinä ja auringonkukansiemen)
- 2 tl chia-siemeniä
Valmistus:
- Pese ja hienonna purjo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko perunat.
- Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja perunat ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Huuhtele nokkoset ja lisää ne keittoon. Keitä pari minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä, lisää kermaa samalla sen verran, että saat sopivan paksuisen keiton.
- Palauta keitto hellalle ja kuumenna. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoile suolaisen granolan kanssa.
Suolainen granola:
- Sekoita kulhossa keskenään oliiviöljy, aquafaba, vaahterasiirappi, appelsiinin kuori & mehu, fenkolinsiemenet, rosmariini, suola ja valkopippuri. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, pähkinät (voit rouhia niitä hieman) ja siemenet sekä chia-siemenet.
- Levitä granola pellille leivinpaperin päälle. Paahda 175 asteisessa uunissa 30 minuuttia, sekoita paiston aikana pari kertaa. Varo, ettei granola pala. Anna jäähtyä.
Suolaisen granolan resepti on Vaimomatskuu-blogista.
reseptitkeitot
appelsiiniaquafabachia-siemenetgranolakauranokkonenpähkinätperunapurjorosmariiniruohosipulisiemenetvalkosipulivege