Itse tehty seitan voittaa maullaan kaupan valmisversiot. Sen tekeminen on yllättävän helppoa, tällä reseptillä onnistut varmasti!
ITSE TEHTY SEITAN
Ainekset:
- 2 dl säilykemaissia
- 3/4 dl soijakastiketta
- 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
- 2 rkl sileää maapähkinävoita
- 1 rkl kookossokeria
- 2 tl tomaattipyrettä
- 2 tl chipotlekastiketta
- 2 tl sinappia
- 2 tl nestesavua
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 1 tl korianterijauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl suolaa
- 1 tl valkopippuria
- 5 dl vettä
- 7 dl gluteenijauhoja
Liemi:
- 5 ½ dl vettä
- 1/4 dl soijakastiketta
- 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
- 1 rkl kookossokeria
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistus:
- Mittaa kulhoon kaikki seitanin ainekset gluteenijauhoja lukuunottamatta. Aja sekaisin sauvasekoittimella (voit tehdä myös tehosekoittimessa). Lisää joukkoon gluteenijauhot ja vaivaa käsin noin viiden minuutin ajan, kunnes taikina on kimmoisaa. Muotoile taikinasta noin kolme senttiä korkea paisti ja asettele se uunivuokaan. Anna paistin levätä 15 minuuttia.
- Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
- Keitä liemi. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi uunivuokaan seitanin kaveriksi. Jos liemi ei peitä paistia, lisää hieman vettä, jotta paisti peittyy lähes kokonaan.
- Paista seitanpaistia uunissa 1 ½ tuntia. Lusikoi aina välillä lientä paistin päälle paiston aikana.
- Anna paistin jäähtyä liemessään. Nosta se sitten pois vuoasta ja siirrä jääkaappiin tekeytymään yön yli. Seitan on syötävissä myös heti jäähdyttyään, mutta paranee yön yli maustuessaan.
ITSE TEHTY SEITAN
Seitan on kasvissyöjille tuttu ruoka, joka kasvattaa koko ajan suosiotaan myös sekasyöjien keskuudessa. Kyseessä on vehnägluteenista valmistettu ruoka, jossa on hyvin lihamainen rakenne. Seitanin uskotaan olevan peräisin Kiinasta ja sitä käytetäänkin paljon Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Hyvin tehty seitan on herkullista, proteiinipitoista ja lähes rasvatonta ja se sopii korvaamaan lihan monenlaisissa ruokalajeissa.
Perinteisesti seitan on valmistettu vehnäjauhoja pesemällä, mutta tänäpäivänä homma on huomattavasti helpompaa valmiiden gluteenijauhojen ansiosta. Seitantaikina valmistetaan siis gluteenijauhoista ja nesteestä ja lisäksi joukkoon sekoitetaan mausteita ja useimmiten esim. kikhernejauhoja rakennetta ja ravintoarvoja parantamaan.
Tässä reseptissä on mukana maissinjyviä, jotka hyvinkin saattavat olla runsaiden mausteiden ohella juuri tämän reseptin parhauden salaisuus. Lopputulos on herkullisen mausteinen, mutta myös lasten suuhun sopiva. Toki tässä on sen verran paljon suolaa, että ihan pienimmille perheenjäsenille en isompia määriä syöttäisi.
Alkuperäinen resepti Awesome vegan dad -blogista.