Papupyörykät ruskealla kastikkeella ovat mummon nostalgiaruoka tuotuna tähän päivään. Kylkeen muusia, lusikallinen puolukkasurvosta ja muutama suolakurkkuviipale – niin herkullista!
Papupyöryköissä on hieman puuhasteltavaa. Massa pitää surautella melko tasaiseksi, joten hyvä tehosekoitin on kultaakin kalliimpi. Homma onnistuu myös sauvasekoittimella eikä loppujen lopuksi haittaa, jos massaan jää vähän enemmän sattumia. Pyöryköiden valmistuksessa on kaksi lepovaihetta, joita ei kannata ohittaa, jotta niiden pyörittely ja paistaminen kävisi helposti. Pyöryköistä kannattaa pyöritellä melko pieniä, jotta ne kypsyvät nopeasti ja myös pyörivät pannulla paremmin. Voit tehdä pyörykkätaikinan hyvin valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
Ruskea kastike on klassikko, jonka tekeminen on monien mielestä vaikeaa tai jopa pelottavaa. Tärkeää on uskaltaa paistaa jauhoja tarpeeksi kauan sopivalla lämmöllä, jotta ne ruskistuvat, mutta eivät pala. Harjoitus tekee mestarin! Tämän reseptin mukaan kastike maustetaan melko reilusti ja jätetään aika paksuksi. Halutessasi voit lisätä hieman nesteen määrää, jos pidät juoksevammasta kastikkeesta.
PAPUPYÖRYKÄT JA RUSKEA KASTIKE
Ainekset:
Papupyörykät:
- 2 rkl chia-siemeniä
- ½ dl kaurakermaa
- 1 prk mustapapuja (á 230 g)
- 1 prk kidneypapuja (voit käyttää myös kaksi purkkia vain toista papulajiketta)
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 dl kaurahiutaleita
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 tl oreganoa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl savupaprikaa
- ½ tl maustepippuria
- mustapippuria
Ruskea kastike:
- 2 rkl vegaanista margariinia
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl kasvislientä
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl dijon-sinappia
- 1 tl ruskeaa sokeria
- 2 dl kaurakermaa
- (suolaa) ja mustapippuria
Valmistus:
Papupyörykät:
- Sekoita chia-siemenet ja ruokakerma keskenään ja jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
- Valuta mustapavut ja laita ne tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, lisää ne tehosekoittimeen. Lisää kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet, tomaattipyre, chia-seos ja kaikki mausteet. Surauttele melko tasaiseksi massaksi. Pysäytä tehosekoitin välillä ja kaavi reunoilta. Anna pyörykkämassan tekeytyä tovi jääkaapissa. Voit sillä aikaa kuoria perunat ja laittaa ne kiehumaan muusia varten 🙂
- Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä kostein käsin ja laita ne hetkeksi (15-30 minuutiksi) pakastimeen. Paista pyörykät öljyssä pannulla keskilämmöllä sekoitellen noin 10 minuutin ajan.
- Tarjoile pyöryköiden kanssa muusia, ruskeaa kastiketta sekä puolukkasurvosta ja suolakurkkuja. Nam!
Ruskea kastike:
- Sulata margariini pienellä pannulla. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden ruskistua kaikessa rauhassa koko ajan sekoitellen. Älä menetä toivoasi, mutta älä myöskään päästä jauhoja palamaan.
- Kun jauhot ovat selkeästi ruskistuneita, sekoita joukkoon vispilällä kasvisliemi. Lisää tomaattipyre, soijakastike, sinappi ja sokeri. Anna kastikkeen kiehua hissukseen 5-10 minuutin ajan. Sekoita lopuksi joukkoon kaurakerma. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla sekä ripauksella mustapippuria.
- Jos pidät juoksevammasta kastikkeesta, lisää joukkoon enemmän nestettä.
Vinkit!
Valmista muusi luottoreseptilläsi, mutta vaihda voi vegaaniseen voihin tai margariiniin ja maito kaurajuomaan.