Soijasuikalepaprikash on vegaaninen versio unkarilaisesta klassikkoruuasta. Tuoreen paprikan sijaan nimi tulee paprikajauheesta, jota ruokaan käytetään reilusti makua antamaan. Perinteisesti ruoka tarjoillaan nokedlien, mykymäisten munanuudeleiden, kanssa, mutta tavallinen pasta sopii tarkoitukseen erinomaisesti.
SOIJASUIKALEPAPRIKASH
Ainekset:
- 4 dl soijasuikaleita
- 3 + 2 rkl rypsiöljyä
- 2 kasvisliemikuutiota tai 2 rkl kasvisliemijauhetta
- n. 8 dl vettä
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl paprikajauhetta (mietoa tai voimakasta oman maun mukaan)
- ½ tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 400 g tomaattimurskaa
- 2 dl kasvipohjaista fraichea
- viimeistelyyn kevätsipulia tai esim. persiljaa
- chiliä jauheena/hiutaleina/kastikkeena/tuoreena
- tarjoiluun keitettyä pastaa (neljälle hengelle 350-400 g)
Valmistus:
- Kypsennä ensin soijasuikaleet. Kuumenna 3 rkl öljyä pannulla. Lisää soijasuikaleet ja paista pari minuuttia. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio (tai lisää kasvisliemijauhe) ja paista vielä hetki.
- Lisää sitten desi vettä ja anna sen imeytyä soijasuikaleisiin. Lisää loput vedestä muutamassa erässä ja keitä, kunnes soijasuikaleet ovat melko pehmeitä. Siivilöi ja ota liemi talteen, tarvitset sitä noin 5 desiä myöhemmässä vaiheessa (lisää vettä sen verran, että saat viisi desiä täyteen). Puristele hellävaroen soijasuikaleista nesteet pois.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna paistokasarissa tai isolla pannulla 2 rkl öljyä ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää soijasuikaleet ja kuullota tovi, soijasuikaleet saavat hieman ruskistua. Lisää sitten valkosipuli, paprikajauhe, suola ja mustapippuri, paista vielä hetki sekoitellen.
- Ripottele kasariin vehnäjauhot ja sekoita ne soijasuikaleiden joukkoon.
- Kaada kasariin tomaattimurska ja lisää viisi desiä kasvislientä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 15 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Sekoita joukkoon fraiche. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Tarjoile soijasuikalepaprikash pastan kanssa. Viimeistele annokset tuoreella hienonnetulla kevätsipulilla tai jollain yrtillä. Kata pöytään chilipurkki, jotta jokainen voi lisätä sitä ruokaan oman maun mukaan.
Vinkit!
Soijasuikaleiden sijaan voit tehdä tämän ruoan tofusta (250-300 g) tai vegekanasta (n. 250 g).
Gluteenittoman version voit suurustaa maissitärkkelyksellä. Sekoita 1 rkl maizenaa 3 rkl vettä ja sekoita kastikkeen joukkoon kypsennyksen loppupuolella. Toista tarvittaessa, jotta saat sopivan paksun kastikkeen aikaan.
Halutessasi voit lisätä myös tuoretta paprikaa kastikkeen joukkoon. Lisää se kypsennyksen loppuvaiheessa, niin se säilyy raikkaana.
Voit kypsentää soijasuikaleet myös niin, että laitat ne ja murustellun kasvisliemikuution/jauheen kuumuutta kestävään kulhoon kaadat niiden päälle 8 desiä kiehuvaa vettä. Peitä kannella ja anna muhia noin 15 minuuttia. Siivilöi (säästä liemi) ja puristele kuiviksi. Reseptissä neuvotulla tavalla soijasuikaleet imevät myös rasvaa itseensä ja tulevat mehevimmiksi, mutta kumpikin tapa toimii hyvin.