Mustapapupyörykät ovat herkullinen lihaton vaihtoehto pyöryköiden himoon. Maukkaat ja mehevät papupullat maistuvat vaikka helpon tomaattikastikkeen kanssa.
MUSTAPAPUPYÖRYKÄT
Ainekset:
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl chiansiemeniä
- 3 rkl vettä
- 2 dl kaurahiutaleita
- 460 g kypsiä mustapapuja (n. 6 1/2 dl)
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 rkl jauhelihamaustetta
- (suolaa)
- öljyä tai kasvipohjaista voita paistamiseen
Tomaattikastike:
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 2 tl kuivattua oreganoa
- 3 rkl punaviiniä (tai 2 tl punaviinietikkaa)
- 500 g tomaattimurskaa
- 1 1/2 – 2 dl vettä
- suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita chiansiemenet ja vesi keskenään ja anna turvota 10 minuuttia.
- Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja aja jauhoksi. Lisää n. 3/4 mustapapavuista, öljy, oregano ja jauhelihamauste. Surauttele suht tasaiseksi massaksi. Lisää loput mustapavut ja chiansiemengeeli, surauttele vielä vähän, mutta jätä osa pavuista reilun kokoisiksi. Maista ja sekoita joukkoon tarvittaessa hieman suolaa.
- Jätä pyörykkätaikina maustumaan ja laita tomaattikastike tulille. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja oregano, paista vielä hetki. Lisää punaviini ja anna kiehahtaa.
- Lisää tomaattimurska ja vesi. Anna kiehua hiljaa poreillen, kunnes pyörykät ovat valmiit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Pyörittele mustapaputaikinasta pyöryköitä ja paista ne rasvassa pannulla joka puolelta kauniin ruskistuneeksi. Tarjoile tomaattikastikkeen ja esimerkiksi pastan kanssa.
reseptitpääruoka
chia-siemenetpavutsipulivalkosipuli