Paella on espanjalainen klassikkoruoka, joka valmistuu mainiosti täysin kasvipohjaisena. Proteiinina toimivat soijasuikaleet ja vegechorizo, lisäksi ruoassa maistuu mm. sahrami, artisokat ja sienet.
Paella valmistetaan perinteisesti siihen tarkoitetulla paellapannulla, mutta muurinpohjapannu tai iso paistinpannu ajavat myös asiansa.
PAELLA CON CHORIZO
Ainekset:
- 100 g soijasuikaleita
- 1 l kasvislientä (esim. vettä ja 2 liemikuutiota)
- 1 sipuli
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 punainen paprika
- kourallinen kantarelleja tai muutama herkkusieni
- 100 g säilykeartisokkia
- 200 g vegaanisia chorizoja
- 2 rkl öljyä
- 3 1/2 dl paella- tai risottoriisiä
- 0,5 g sahramia
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 400 g tomaattimurskaa
- suolaa ja mustapippuria
- 100 g herneitä (tuoreita riivittyjä tai pakaste)
- 1 dl oliiveja
- sitruunalohkoja
Valmistus:
- Laita soijasuikaleet kulhoon. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada soijasuikaleiden päälle. Peitä kannella ja anna turvota 15 minuuttia. Valuta ja säästä kasvisliemi. Mittaa jäljelle jääneen liemen määrä ja lisää tarvittaessa vettä, jotta sitä on yhteensä 8 desilitraa.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet, leikkaa paprika paloiksi. Putsaa sienet ja revi tai leikkaa sopiviksi paloiksi. Leikkaa artisokat neljään osaan tai puoliksi. Paloittele chorizot.
- Kuumenna öljy laakeassa pannussa tai esim. muurikkapannussa. Lisää soijasuikaleet ja chorizot, anna niiden ruskistua. Lisää sitten sipuli ja paista muutama minuutti. Sekoita joukkoon valkosipuli, paprika ja sienet. Paista hetki.
- Lisää riisi ja kuullota, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Mausta sahramilla ja savupaprikalla. Lisää tomaattimurska ja sekoita. Levitä riisi mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi pannun pohjalle ja kaada kasvisliemi päälle. Kypsennä, kunnes riisi alkaa olla kypsää, noin 15 minuuttia. Sekoittele mahdollisimman vähän paistamisen aikana, jotta pannun pohjaan pääsee muodostumaan karamellisoitunut riisipohja eli socarrat.
- Lisää artisokat, herneet ja oliivit pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista vielä sen aikaa, että riisi on kypsää.
- Tarjoile sitruunalohkojen kanssa, pieni tiraus happoa antaa ruoalle viimeisen silauksen.
Vinkit!
Soijasuikaleiden sijaan paellaan sopivat hyvin myös erilaiset pavut ja kikherneet.
Myös muut kasvikset, kuten kesäkurpitsa, munakoiso, kukkakaali ja parsakaali sopivat hyvin paellan sekaan.
reseptitpääruoka
artisokkahernekantarellimökkiruokapaprikasipulisitruunasoijasuikaleetvalkosipulivegechorizo