Pitkään haudutettu kasvisjauhisragú saa sukat pyörimään jaloissa. Ragú on italialainen lihakastike, joka tarjoillaan pastan kanssa, mutta Kasviskapinan versio on tottakai täysin kasvipohjainen ja superherkullinen!
KASVISJAUHISRAGÚ
Ainekset:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 2 rkl öljyä
- 1 rs kasvisjauhista (n. 250 g)
- 2 tl tuoreen timjamin lehtiä (tai 1 tl kuivattuja)
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 ½ dl punaviiniä
- 5 dl vettä
- 1 vegaaninen lihaliemikuutio tai kasvisliemikuutio
- 1 dl kahviin tarkoitettua kaurajuomaa
- ripaus muskottipähkinää jauhettuna
- mustapippuria (ja suolaa)
- chilihiutaleita
- vegaanista parmesaania tai ravintohiivahiutaleita
- lisukkeeksi keitettyä pastaa
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkana ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa lehtiselleri pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy paistokasarissa tai padassa. Laita kasvisjauhis paistumaan, hajota se lastalla pieniksi paloiksi heti paistamisen alkuvaiheessa ja anna sen paistua kunnolla.
- Lisää sipuli ja jatka paistamista, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi.
- Lisää valkosipuli, porkkanat ja lehtisellerit. Paista vielä hetki.
- Mausta seos timjamilla ja savupaprikalla. Sekoita joukkoon tomaattipyre, soijakastike ja hetken päästä punaviini. Anna viinin kiehahtaa.
- Lisää vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja jätä muhimaan pienelle lämmölle vähintään tunniksi, mielellään puoleksitoista. Sekoita välillä ja tarkista, ettei kastike pääse palamaan pohjaan.
- Ota kansi pois ja lisää kaurajuoma useassa erässä vähän kerrallaan. Sekoittele välissä.
- Mausta ragú muskottipähkinällä ja mustapippurilla, tarvittaessa myös suolalla.
- Tarjoile valmis kasvisjauhisragú keitetyn pastan kanssa. Kata pöytään chilihiutaleet ja vegaaninen parmesaani, niin jokainen ruokailija saa annostella niitä annokseensa oman maun mukaan.
Vinkit!
Kaurajuoman lisääminen erissä loppuvaiheessa voi kuulostaa oudolta, mutta se tekee lopputuloksesta tosi pehmeän makuisen. Kun juoman lisää kastikkeen joukkoon vähitellen, se “sulautuu” sekaan eikä pääse juoksettumaan.
Jos käytät tuoretta ohutvartista timjamia, sen voi hienontaa varsineen. Puisevista timjameista käytetään vain lehdet tai voit heittää pari oksaa sellaisenaan pataan ja noukkia pois ennen tarjoilua.
Tarjoile kasvisjauhisragun ja pastan kanssa esimerkiksi:
reseptitpääruoka
kasvisjauhislehtiselleriporkkanasipulitimjamivalkosipuli