Juhlava härkispata sopii nimensä mukaisesti vaikkapa joulun pyhinä tarjottavaksi. Punaviinipohjaisessa padassa maistuvat Härkiksen lisäksi karpalot, porkkanat ja suppilovahverot.
JUHLAVA HÄRKISPATA
Ainekset:
- 2 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 6 porkkanaa
- 2 rkl öljyä
- 6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 5 dl punaviiniä
- 1 l kasvislientä
- 15 g kuivattuja suppilovahveroita (tai 150 g tuoreita)
- 1-2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- 2 laakerinlehteä
- 2 rkl maizenaa
- loraus vettä
- 250 g Härkis Original härkäpapumurskaa tai Härkis-suikaleita tai -murua
- Härkiksen paistamiseen 1-2 rkl öljyä tai vegaanista voita
- 2 dl karpaloita
- suolaa & mustapippuria
- tarjoiluun tuoretta timjamia
- lisukkeeksi esim. perunamuusia
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne reiluiksi suupaloiksi.
- Kuumenna öljy padassa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää pataan valkosipulit ja porkkanat ja jatka freesaamista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
- Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne pataan tomaattipyreen ja balsamiviinietikan kanssa. Anna muhia hetki. Lisää kattilaan punaviini, kasvisliemi, kuivatut suppilovahverot (tuoreet voit lisätä vasta loppuvaiheessa), hienonnettu timjami ja laakerinlehdet. Anna padan muhia kannen alla miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.
- Sekoita maizena tilkkaan vettä ja kaada se padan joukkoon. Anna kiehahtaa.
- Paista Härkis öljyssä tai voissa pannulla ja lisää sitten pataan. Lisää joukkoon myös karpalot.
- Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle vielä tuoretta timjamia ja tarjoile esimerkiksi perunamuusin kanssa.
reseptitpääruoka
aurinkokuivatut tomaatithärkisjoulukarpaloporkkanasienetsipulisuppilovahverotimjamivalkosipuliyrtit