Soijasuikalestroganoff on kasvipohjainen versio klassikkoruuasta. Se sopii hyvin arkiruoaksi keitettyjen perunoiden ja kasvislisukkeen kanssa tarjoiltuna.
Stroganoff-variaatioita on monenlaisia ympäri maailman. Yleensä niissä on kuitenkin lihaa tai makkaraa sekä smetanaa, sipulia ja sieniä. Myös paprikajauhe, sinappi ja suolakurkku ovat yleisiä mausteita. Monissa versioissa on myös tomaattipyrettä ja voit lisätä sitä ruokalusikallisen tähänkin reseptiin niin halutessasi. Kaprikset ovat Kasviskapinan oma lisä, mutta voit hyvin käyttää niiden sijasta suola- tai maustekurkkukuutioita.
SOIJASUIKALESTROGANOFF
Ainekset:
- 3 dl soijasuikaleita
- 2 + 2 rkl rypsiöljyä
- 1 kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 6 dl vettä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 200 g herkkusieniä
- 2 tl paprikajauhetta
- 1-2 tl dijon-sinappia
- suolaa ja mustapippuria
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 150 g kasvipohjaista fraichea
- 2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
- 2 rkl kapriksia (tai 1 suolakurkku)
- tarjoiluun esim. keitettyjä perunoita tai riisiä
Valmistus:
- Kypsennä ensin soijasuikaleet. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista soijasuikaleita siinä pari minuuttia. Lisää murusteltu kasvisliemikuutio tai jauhe ja paista vielä hetki sekoitellen. Lisää desi vettä ja anna imeytyä soijasuikaleisiin. Lisää sitten loput vedestä ja anna muhia noin 10 minuuttia tai kunnes soijasuikaleet ovat pehmenneet. Siivilöi, mutta säästä liemi. Tarvitset sitä noin kolme desiä myöhemmässä vaiheessa. Puristele soijasuikaleista nesteet pois.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi herkkusienet.
- Kuumenna 2 rkl öljyä paistokasarissa tai isolla pannulla. Kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää soijasuikaleet ja anna niiden hieman ruskistua. Lisää sitten valkosipulit ja herkkusienet, paista muutama minuutti. Mausta paprikajauheella ja dijon-sinapilla. Ripsauta sekaan tässä kohtaa hieman suolaa ja mustapippuria.
- Ripottele vehnäjauhot kasariin ja sekoita soijasuikaleiden joukkoon. Kaada perään 3 dl kasvislientä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 10 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä, jos liemet pääsevät liikaa haihtumaan.
- Sekoita lopuksi joukkoon fraiche ja kaprikset (tai kuutioitu suolakurkku) ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Viimeistele ruoka tuoreella hienonnetulla rakuunalla.
- Tarjoile soijasuikalestroganoff esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkit!
Voit valmistaa ruoan soijasuikaleiden sijaan myös esimerkiksi Beanit-suikaleista (½ pkt) tai tofusta (n. 150 g).
Gluteeniton versio valmistuu suurustamalla kastike vehnäjauhojen sijaan maissitärkkelyksellä. Sekoita ½ rkl maizenaa 2 rkl kylmää vettä ja sekoita se kastikkeen joukkoon kypsennyksen loppupuolella.
Jos et pidä rakuunasta, voit viimeistellä ruoan esimerkiksi tillillä tai persiljalla.
Voit kypsentää soijasuikaleet myös niin, että laitat ne ja murustellun kasvisliemikuution/jauheen kuumuutta kestävään kulhoon kaadat niiden päälle 6 desiä kiehuvaa vettä. Peitä kannella ja anna muhia noin 15 minuuttia. Siivilöi (säästä liemi) ja puristele kuiviksi. Reseptissä neuvotulla tavalla soijasuikaleet imevät myös rasvaa itseensä ja tulevat mehevimmiksi, mutta kumpikin tapa toimii hyvin.