Munakoisosilli eli vegaaninen, kalaton silli on jo tuttu juttu monien juhlapöydissä. Tällä kertaa etikkaliemessä marinoituneet munakoisopalat saavat ylleen piparjuurikastikkeen.
Munakoisosilli on helppo valmistaa, mutta varaa aikaa pari päivää. Edellisenä päivänä munakoisot keitetään ja laitetaan etikkaliemeen maustumaan. Seuraavana päivänä sekoitetaan piparjuurikastike ja siirretään munakoisosillit sen joukkoon.
Kokeile myös munakoisosilliä currykastikkeessa.
MUNAKOISOSILLI PIPARJUURIKASTIKKEESSA
Ainekset:
Munakoisosilli:
- 1 munakoiso (n. 300 g)
- 1 l + 2 ½ dl vettä
- 1 + ½ tl suolaa
- 1 dl (ruoko)sokeria
- ½ dl väkiviinaetikkaa
- 2 maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
Piparjuurikastike:
- ½ pieni punasipuli
- 2 dl kasvipohjaista fraichea
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 2 rkl piparjuuriraastetta
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
Valmistus:
- Leikkaa munakoisosta kanta pois. Leikkaa munakoiso pitkittäin noin sentin siivuiksi ja sitten noin 1 x 3 cm paloiksi.
- Kiehauta 1 litra vettä 1 tl suolaa. Laita munakoisot kiehuvaan veteen ja keitä 5-10 minuuttia, riippuen kuinka napakan lopputuloksen haluat. Valuta ja jäähdytä.
- Mittaa kattilaan 2 ½ dl vettä, sokeri, väkiviinaetikka, maustepippurit, laakerinlehdet ja ½ tl suolaa. Kiehauta, anna sokerin sulaa nesteen joukkoon. Anna jäähtyä.
- Kaada etikkaliemi munakoisojen päälle ja laita jääkaappiin maustumaan yön yli.
- Valmista piparjuurikastike. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Valuta munakoisot ja painele varovasti enimpiä nesteitä pois. Sekoita piparjuurikastike munakoisojen joukkoon. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua.
Vinkit!
Voit käyttää joko tuoretta piparjuurta tai säilöttyä. Kannattaa ensin laittaa piparjuurta hieman varovaisesti ja maistella, mikä määrä on omaan makuun sopiva.
reseptitalkuruoat
joulumunakoisopiparjuuripunasipuli